Konsten

Många besöker Bollsta Folkets Hus för att studera den vida omtalade och imponerande konstsamling som finns i huset.

När den nya byggnaden uppfördes i slutet av 1980-talet donerade samtidigt finansmannen Tomas Fischer, som växte upp i Sprängsviken utanför Kramfors, ett stort antal konstverk till Bollsta Folkets Hus-förening. Detta efter en vädjan från dåvarande ordföranden Lars-Åke Frykholm, som både kände till den kände finansmannens bakgrund i Ådalen och det faktum att Tomas Fischers mor var den som en gång i tiden startade Kramfors Konstförening.

Fischer skänkte aktier i Graningeverken till ett värde av flera hundra tusen kronor, för vilka konst kunde köpas in från bland andra Martin Jonsson, Anders Åberg, Max Book, Mats de Vahl och Nils-Gunnar Johansson.

Mest välkänd, tillika spektakulär, är dock världens största akvarellmålning. En över tio meter lång målning gjord av Thage Nordholm, som avtäcktes den 25 augusti 1990. Bara dagarna innan dog Thage. Han hann aldrig avsluta den eller signera den, eftersom hans krafter avtog på grund av sjukdom. ”Hemåt”, som akvarellen heter som finns med i Guinness Rekordbok, hänger i den största lokalen i Bollsta Folkets Hus.

Boka gärna ett besök med guidning för att njuta av konsten som finns att beskåda på olika våningsplan och i olika lokaler.